Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

SOS Tips για τις εξετάσεις!

Γεια σας! Απ' ότι φαίνεται σε καμιαδυό εβδομάδες ξεκινάνε οι εξετάσεις! Όλοι έχουμε άγχος και γι' αυτό σήμερα αποφάσισα να γράψω κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν. Επίσης από την επόμενη εβδομάδα θα σταματήσω να γράφω λόγω εξετάσεων... Οι συμβουλές αυτές μπορεί να σας φανούν λίγο υπερβολικές (όπως και σε μένα).
  •  Ξύπνημα και διατροφή:Το πρωινό σου ξύπνημα θα πρέπει να είναι σχεδόν την ίδια ώρα που ξυπνάς όταν έχεις σχολείο. Θα πρέπει να παίρνεις ήρεμα ένα καλό πρωινό και κατόπιν να ξεκινάς το διάβασμά σου για το μάθημα που εξετάζεσαι την επόμενη ημέρα.
    Η διατροφή σου θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και σίδηρο και χωρίς πολλά λιπαρά. Μην ξεφεύγεις από τις διατροφικές σου συνήθειες και μην κάνεις πράγματα που δεν έκανες όλο το χρόνο.(πολλά παιδιά δοκιμάζουν να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για να αντέξουν περισσότερο στο διάβασμα. Για τα παιδιά της ηλικίας σου η κατανάλωση καφέ επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα)
  • Πότε να διαβάζω: Να ξέρεις πως οι καλύτερες ώρες για αποδοτικό διάβασμα είναι οι πρωινές, διότι το μυαλό μας είναι ξεκούραστο και συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα στη μελέτη που κάνουμε. 
  • Διαλείμματα: Κάνε ένα διάλειμμα όταν αισθανθείς κουρασμένος από το διάβασμά σου, περπατώντας λίγο μέσα στο σπίτι σου, τρώγοντας ένα φρούτο, αλλά πάντα βάλε χρονικό όριο στο διάλειμμά σου (πες ότι θα κάνεις ένα διάλειμμα 15-20 λεπτών και μην ξεφεύγεις από αυτό). Πολλά παιδιά σταματούν το διάβασμά τους για λίγη ξεκούραση και η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβουν διότι δεν σκέφτηκαν από την αρχή να βάλουν ένα χρονικό όριο στη διακοπή τους. Όταν αποφασίσεις να κάνεις μία μεγαλύτερη διακοπή από το διάβασμά σου κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και θα σε ξεκουράσουν πραγματικά, αλλά πάντα βάλε στόχο την ώρα που θα συνεχίσεις τη μελέτη σου. Μπορείς να δεις λίγη ώρα τηλεόραση (ένα πρόγραμμα που σε ευχαριστεί) ή να πας μία βόλτα με τους φίλους σου.
  • Τι να αποφεύγω: Να αποφεύγεις να κάθεσαι στον υπολογιστή σου πολλή ώρα κατά την περίοδο των εξετάσεων διότι αφενός συνήθως τα παιδιά κάθονται πολλή περισσότερη ώρα απ' ό,τι έχουν προγραμματίσει ότι θα καθίσουν και αφετέρου η μεγάλη διάρκεια ενασχόλησης με τον υπολογιστή προκαλεί πονοκεφάλους, πράγμα που θα σε δυσκολέψει στη μελέτη σου. Μην κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ την περίοδο των εξετάσεων. Μην ξενυχτάς για το διάβασμά σου, φρόντισε να το έχεις τελειώσει χωρίς να κάνεις υπερβολές στην ώρα που θα πας να κοιμηθείς. Ο καλός ύπνος να ξέρεις είναι πάντα ένας καλός σύμμαχος για καλή απόδοση και ξεκούραστο μυαλό την περίοδο των εξετάσεων.
  • Μαζέψτε το υλικό σας. Μην περιμένετε τελευταία ημέρα να συγκεντρώσετε το υλικό που σας λείπει. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα έχουμε όλα και όταν διαβάζουμε αντιλαμβανόμαστε ότι μας λείπουν σημειώσεις από κεφάλαια η ακόμη και βιβλία. Φροντίστε στην κενή εβδομάδα πριν την εξεταστική να συγκεντρώσετε όλο το υλικό μελέτης. 

Στην αίθουσα:
v  Διάβασε τα θέματα αργά για να καταλάβεις τι ακριβώς ζητάνε. Πάρε βαθιά ανα-πνοή και ξεκίνα πρώτα από ό,τι γνωρίζεις.
v  Προσπάθησε να κάνεις όμορφα γράμματα και όσο μπορείς το γραπτό σου να μην έχει μουτζούρες. Ένα καθαρό γραπτό προδιαθέτει θετικά το διορθωτή.
v  Προσπάθησε να μην αφήσεις καμία ερώτηση αναπάντητη. Ακόμα και αν δεν ξέρεις, σκέψου λογικά και γράψε κάτι.
v  Πριν παραδώσεις το γραπτό ρίξε μια τελευταία ματιά. Πρόσεξε τυχόν ορθογραφικά λάθη και παράδωσέ το.
Όπως και να τα πας μην ξεχνάς ότι η προσπάθεια μετράει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου